Svētdiena, 08.09.2024 04:42
Ilga
Sestdiena, 20. jūlijs, 2024 10:55

Iemūžināts Latvijas pilota Mārtiņa Seska vēsturiskais triumfa brīdis pēc uzvaras divos no WRC ātrumposmiem

Leta/Ogrenet.lv
Iemūžināts Latvijas pilota Mārtiņa Seska vēsturiskais triumfa brīdis pēc uzvaras divos no WRC ātrumposmiem
Ekrānuzņēmums no "X"/Tet Rally Latvia
Sestdiena, 20. jūlijs, 2024 10:55

Iemūžināts Latvijas pilota Mārtiņa Seska vēsturiskais triumfa brīdis pēc uzvaras divos no WRC ātrumposmiem

Leta/Ogrenet.lv

Latvijas pilots Mārtiņš Sesks un stūrmanis Renārs Francis piektdien pēc Talsu apkārtnē aizvadītā pasaules rallija čempionāta (WRC) astotā posma astotā ātrumposma, ar ko beidzās otrā sacensību diena, ieņēma otro vietu, toties trešajā un ceturtajā ātrumposmā Seska pilotētā ekipāža guva vēsturisku triumfu – uzvarēja. Sociālajos tīklos publicēts video, kurā redzama Seska sajūsma pēc brīnišķīgā pavērsiena.

Kā redzams video, viņa sajūsma ir neviltota.

mceu_65520890611721462049041.png

20,52 kilometrus garo ātrumposmu visātrāk veica soms Kalle Rovanpere ("Toyota GR Yaris"), kurš finišēja 11 minūtēs un 30,4 sekundēs.

Otro vietu ieņēma japānis Takamoto Kacuta ("Toyota GR Yaris"), bet trešo - Luksemburgas pilots Greguārs Munsters ("Ford Puma"), ātrumposma uzvarētājam piekāpjoties attiecīgi 3,5 un 5,6 sekundes.

Sesks ("Ford Puma") ierindojās ceturtajā vietā, Rovanperem zaudējot 6,8 sekundes.

“No rīta biju samērā piesardzīgs, taču, braucot ar šo ātro mašīnu, nepieciešams sākt dienu prātīgi, jo tā ir trakoti ātra. Mēs to izbaudījām," organizatori citē Sesku. "Vēlos braukt ar pedāli grīdā, bet, ieslēdzot hibrīdtehnoloģiju, sanāk vēl ātrāk."

Tukuma ātrumposmā, kas šajās sacensībās bija trešais, Sesks ar Franci svinēja pirmo uzvaru WRC sacensībās.

"Pērn Eiropas rallija čempionātā (ERC) te uzvarējām ar 16 sekunžu starpību, tagad mums ir pirmais uzvarētais ātrumposms," stāsta Sesks. "Spējām iekļauties labā ritmā un braukt vienā ātrumā ar pasaules čempioniem."

"Turpinājums bija samērā slidens," atzīst Latvijas pilots, skaidrojot, ka nav viegli pārslēgties pēc braukšanas ERC ar cita ražotāja auto.

Pilots stāsta, ka pamazām sāk izprast mīkstā sastāva riepas.

"Nākamajā ātrumposmā bijām ļoti tuvu tam, lai nonāktu ceļa malā. Riepas sakarsa arvien vairāk un vairāk," skaidro Sesks. 

Viņš atzīst, ka priekšpēdējā ātrumposmā bija pāris kļūdiņas, taču kopumā viss bija kārtībā.

"Beigās mums galīgi vairs nebija sataupītas riepas. Bija diezgan grūti parūpēties par pilnīgi visu," atzīst Sesks, piebilstot, ka savu līdzjutēju priekšā ceturtdiena un piektdiena bija ļoti emocionālas.

Pārējās Latvijas ekipāžas, kas cīnās WRC2 klasē, Matīss Mežaks/Arnis Ronis un Artūrs Priednieks/Jānis Kirkovalds kopējā ātrumposma vērtējumā ieņēma attiecīgi 24. un 30.vietu 37 ekipāžu konkurencē.

Pēc otrās sacensību dienas un veiktiem astoņiem ātrumposmiem līderpozīcijas saglabā Rovanpere, kurš par 15,7 sekundēm apsteidz Sesku, bet trešajā vietā, līderim zaudējot 21,6 sekundes, atrodas francūzis Sebastjans Ožjē ("Toyota GR Yaris"). Mežaka pilotētā ekipāža ieņem 30. un Priednieka - 32.vietu.