Otrdiena, 22.10.2024 22:22
Airisa, Irīda, Īrisa
Piektdiena, 18. oktobris, 2024 13:06

Ogres novada pedagogi piedalās mācībās par jauniešu seksualitāti

Jekaterina Golovņova, "Oveselības" veselības veicināšanas konsultante
Ogres novada pedagogi piedalās mācībās par jauniešu seksualitāti
Foto - Jekaterina Golovņova
Piektdiena, 18. oktobris, 2024 13:06

Ogres novada pedagogi piedalās mācībās par jauniešu seksualitāti

Jekaterina Golovņova, "Oveselības" veselības veicināšanas konsultante

14. un 15. oktobrī norisinājās "Oveselības" sadarbībā ar biedrību “Papardes zieds” organizētās profesionālās kvalifikācijas pilnveides mācības “Pusaudžu un jauniešu seksualitāte. Saprast. Vērtēt. Rīkoties. II” (teorētiskā daļa) Ogres novada pedagogiem, kuri ikdienā strādā ar pusaudžiem un jauniešiem līdz 18 gadu vecumam.

Seksuāli reproduktīvās veselības pamats tiek ielikts jau bērnībā un pusaudžu vecumā. Jaunieši izpratni par seksuāli reproduktīvo veselību nosacīti veido divās kategorijās: zināšanas par dzimumorgānu anatomiju un dzimumdzīves fizioloģiju un psihoemocionālā izpratne par dzimumattiecībām. Svarīgas ir abas kategorijas. Šobrīd viena no prioritātēm jauniešu veselības veicināšanā ir seksuālā un reproduktīvā veselība atbilstoši vecuma posmam. Tēma nav vienkārša, jo prasa zināšanas ne tikai par saturu, bet arī prasmes un zināšanas par pasniegšanas metodiku.

Mācībās piedalījās bioloģijas, ķīmijas, sociālo zinātņu, sporta un veselības, latviešu valodas un literatūras skolotāji no Ogres Centra pamatskolas, Ogres Kalna pamatskolas, Jaunogres pamatskolas, E. Kauliņa Lielvārdes, Ikšķiles, Ķeguma un Madlienas vidusskolas, Ogresgala, Birzgales, Ķeipenes, Lēdmanes pamatskolas un Valdemāra pamatskolas, Ogres Valsts tehnikuma un Ogres novada Sporta centra.

mceu_69850127611729246857209.jpg

Mācību mērķis bija sniegt profesionāļiem padziļinātu izpratni par jauniešu seksuālo uzvedību atbilstoši vecuma posmam un veicināt prasmi izvērtēt, kad tā kļūst transgresīva, kā arī papildināt zināšanas un prasmes praktisku nodarbību vadīšanai jauniešiem.

Divās dienās dalībnieki papildināja zināšanas par seksuāli reproduktīvo veselību un drošu, atbildīgu attiecību veidošanu, apzinoties savstarpējās piekrišanas nozīmi, mazinot iespējamos attiecību vardarbības riskus, analizēja reālas situācijas, diskutēja un veica uzdevumus grupās, iepazinās ar “Karogu sistēmu” piemērošanu nodarbību norisē un ar metodiskā materiāla “Drošas, romantiskas attiecības” izmantošanas iespējām.

mceu_83239589721729246898990.jpg

Kā atzina paši dalībnieki, īpaši vērtīgi savu nodarbību veidošanai un vadīšanai par tēmu "seksuāli reproduktīvā veselība" bija uzzināt vairāk par metodēm, kā stimulēt jauniešus patstāvīgu un pārdomātu lēmumu pieņemšanai, cik svarīga ir piekrišana seksuālām attiecībām un attiecībām kopumā, lai tās būtu veselīgas, par kritērijiem seksuālās uzvedības izvērtēšanai, par pusaudžu un jauniešu seksuālās attīstības posmiem, drošu attiecību pamatprincipiem, vardarbības riskiem un to prevenciju, komunikāciju ar partneri. Tēmas tika pārrunātas ne tikai teorētiski, bet arī diskutēts par sarežģītām situācijām ikdienā un izmēģināti dažādi praktiski vingrinājumi, kurus izmantot nodarbībās ar jauniešiem.

Nākamajā mācību posmā līdz 2025. gada janvāra otrajai pusei mācību dalībnieki sagatavos un vadīs nodarbības jauniešiem, iekļaujot apgūtās metodes un izmantojot ieteiktos materiālus. Atbalstam tiks organizētas supervīzijas, kurās būs iespēja dalīties pieredzē, uzdot jautājumus, kas radušies nodarbību vadīšanas procesā.

mceu_75606504731729246906763.jpg