Otrdiena, 22.10.2024 22:13
Airisa, Irīda, Īrisa
Otrdiena, 22. oktobris, 2024 08:45

Foto klubs “Ogre” atzīmē 55. darbības gadu

Foto klubs “Ogre” atzīmē 55. darbības gadu
Foto: Ogres novads
Otrdiena, 22. oktobris, 2024 08:45

Foto klubs “Ogre” atzīmē 55. darbības gadu

Oktobris parasti ir laiks, kad Ogrē notiek vairāki foto kluba “Ogre” veidotie pasākumi. Šis gads ir īpašs, jo foto klubs atzīmē 55. darbības gadu. Reti kurš Latvijas foto klubs var lepoties ar tik ilgstošu nepārtrauktu darbību. Turklāt kādreizējie foto kluba biedri šodien veido Latvijas fotogrāfijas klasiku. Viņu darbi atrodas Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājumā un ilggadējā foto kluba vadītāja Egona Spura (1931–1990) fotogrāfijas ir iekļautas Latvijas Kultūras kanonā.

26. oktobrī Ogres Centrālās bibliotēkas Konferenču zālē notiks jau 15. starptautiskais fotogrāfijas simpozijs “Egona Spura ceļš”. Izcilā fotogrāfa vārdā nosauktais pasākums ietver dažādu fotogrāfu dalīšanos pieredzē, stāstot un rādot savas fotogrāfijas. Pasākums paredzēts plašai auditorijai, kurai interesē fotogrāfija, māksla un tēmas, kuras tā skar. Simpozijs daudzu gadu laikā ir atvedis uz Ogri fotogrāfus no Igaunijas, Lietuvas, Zviedrijas, Vācijas un citām valstīm.

Šogad īpaši gribas izcelt Klaudijas Heinermanes (Nīderlande) ieguldīto izpētes darbu dokumentālos stāstos par Baltijas pretošanās kustību un izsūtījumu uz Sibīriju. Māksliniece saka: “Neviens nekad nav ticis notiesāts par padomju varas paveiktajiem noziegumiem pret cilvēci. Putina Krievijā Staļina pagātne atkal tiek paslaucīta zem tepiķa. Tāpēc man ir tik svarīgi saglabāt un stāstīt stāstus, kas mums tika slēpti aiz Dzelzs priekškara. Tiem ir jātiek sadzirdētiem, lai veidotu pilnīgu vēstures ainu”.

Mākslinieks no Japānas Ikuru Kuvajima šobrīd strādā radošā rezidencē Ogres novadā un gatavo izstādi Ogres Vēstures un mākslas muzejā. Aivars Slišāns, kura izstāde kopā ar Māri Grosbahu “Apsolītā zeme” Ogres muzejā notika šī gada janvārī, stāstīs par vēstures tēmu atspoguļošanu fotogrāfijā. Jāņa Deinata jaunākā izstāde – “Pirmā piecgade” – šobrīd notiek Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā. Simpozijs ir unikāla iespēja satikt autorus klātienē draudzīgā atmosfērā, uzdot jautājums vai aprunāties kādā starplaikā. Pasākuma mērķis ir vairot zināšanas, dalīties pieredzē un veidot sadarbības tīklus. Pateicamies par ilggadēju atbalstu Ogres novada pašvaldībai un vietējiem uzņēmējiem! 

Paralēli simpozijam notiek arī divas foto kluba izstādes. Ogres Centrālajā bibliotēkā divos stāvos izstāde “Re, kā!”, kas ir daļa no plašāka projekta “Foto klubam “Ogre” 55 – mācāmies un svinam kopā!”, kuru atbalsta Ogres novada pašvaldība konkursā “R.A.D.I. – Ogres novadam”. Tajā notika arī vairākas meistarklases, kurās piedalījās ne tikai novadnieki, bet arī viesi no Rīgas. Uz Brīvības ielas gājēju posma izvietota izstāde “Redzu Ogri” projektā “Veidojam vidi ap mums Ogres novadā”.

Foto klubs “Ogre” savā darbībā aktualizē radošā jeb subjektīvā dokumenta nozīmi. Tas turpina tradīcijas, ko uzturēja ilggadējais foto kluba vadītājs, Ogres Goda pilsonis Vitauts Mihalovskis (1946–2020). Fotogrāfija, kas radoši dokumentē sava laika vidi un cilvēkus, ir vairāk kā hobijs. Tā pilnveido autora personību un atstāj kultūrvēsturisku liecību nākamajām paaudzēm. Vairāk par foto kluba aktivitātēm var uzzināt, sekojot sociālajos tīklos Facebook un Instagram.

Informāciju sagatavoja foto kluba “Ogre” vadītāja Dace Voitkeviča