Piektdiena, 11.10.2024 00:30
Monta, Silva, Tince
Ceturtdiena, 10. oktobris, 2024 10:12

Kampaņā “Saknes ir svarīgas!” ar savu stāstu dalās Ogres kristiešu draudzes "Vārda Spēks" mācītājs Agris Ginko

Labklājības mnistrija/OgreNet
Kampaņā “Saknes ir svarīgas!” ar savu stāstu dalās Ogres kristiešu draudzes "Vārda Spēks" mācītājs Agris Ginko
Foto: freepik
Ceturtdiena, 10. oktobris, 2024 10:12

Kampaņā “Saknes ir svarīgas!” ar savu stāstu dalās Ogres kristiešu draudzes "Vārda Spēks" mācītājs Agris Ginko

Labklājības mnistrija/OgreNet

Trešdien, 9. oktobrī, Labklājības ministrija sākusi informatīvu kampaņu par adoptēto bērnu identitāti “Saknes ir svarīgas! Izstāsti bērnam viņa adopcijas stāstu!” Tās mērķis ir sekmēt adoptētāju, potenciālo adoptētāju un sabiedrības izpratni par identitātes atklāšanas nozīmīgumu adoptētā bērna labvēlīgai attīstībai. Kampaņā adoptētāji tiek aicināti savlaicīgi atklāt adoptētajiem bērniem viņu adopcijas stāstu, jo tas ir pamats bērna identitātei, pašapziņai un emocionālajai stabilitātei.

“Pa ausu galam biju dzirdējis, ka varētu būt adoptēts,” saka Agris Ginko, Ogres kristiešu draudzes "Vārda Spēks" mācītājs, kurš savus patiesās identitātes meklējumus uzsāka jau pieaugušā vecumā, pēc savu vecāku nāves. Agris mudina vecākus izstāstīt bērnam adopcijas stāstu, jo pienāks brīdis, kad viņam radīsies interese par savām saknēm. Kā Agris satika savu bioloģisko ģimeni, noskaties video:

https://www.facebook.com/labklajibasministrija/videos/3859684374302064

Kampaņas ietvaros plānotas dažādas aktivitātes, informējot sabiedrību par adoptētājiem pieejamo atbalstu, kā arī organizējot adoptētāju un speciālistu diskusijas, atspoguļojot adoptēto pieredzes stāstus.

Labklājības ministrs Uldis Augulis, atklājot kampaņu, uzsver:“Ir būtiski laikus atklāt adoptētajiem bērniem viņu adopcijas stāstu, jo tas ir pamats bērnu identitātes, pašapziņas un emocionālās stabilitātes veidošanai. Palīdzēt to apzināties un ieteikt, kā stāstīt bērnam par viņa identitāti – tieši par to arī ir šī kampaņa.”

Latvijā vidēji tiek adoptēti 100 bērni gadā – beidzamajos gados gan vērojams neliels adoptēto bērnu skaita samazinājums: pērn adoptēti 77 bērni, bet 2022. gadā – 86 bērni. Visbiežāk adoptētāji izvēlas adoptēt bērnus jaunākā vecumā – no viena līdz piecus gadus vecus, 2023. gadā šajā vecuma grupā adoptēti 48 bērni. Atsevišķos gadījumos Latvijas adoptētāji apsver iespēju vienlaicīgi adoptēt divus vai trīs bērnus. 2023. gadā vienlaicīgi divus bērnus adoptēja sešas Latvijas adoptētāju ģimenes, 2021. un 2022. gadā - 13 adoptētāju ģimenes, savukārt 2020. gadā vienlaicīgi divus bērnus adoptēja 19 Latvijas adoptētāju ģimenes. 2023. gadā viena ģimene adoptēja vienlaicīgi trīs bērnus.

"Katra cilvēka stāsts ir šī cilvēka īpašums. Arī adoptēto bērnu stāsts pieder tikai un vienīgi viņiem. Adoptētājiem nav tiesības šo stāstu slēpt vai sagrozīt, jo tas nav viņu stāsts. Bet viņi var būt bērnam līdzās, kad viņam nāksies ieiet savas dzīves tumšākajās vietās," tēmas aktualitāti komentē Vēsma Sandberga, "Latvijas kristīgās alianses bāreņiem" valdes priekšsēdētāja.

Lai palīdzētu adoptētājiem atklāt bērna adopcijas stāstu, kampaņas ietvaros radīts informatīvs materiāls, kas sniedz ieskatu, kā runāt ar bērnu par viņa pagātni, izcelsmi un citiem ar viņa identitāti saistītiem jautājumiem. Materiālā pieejama arī informācija, kur meklēt palīdzību un papildu resursus, lai šī saruna notiktu pēc iespējas bērna vecumam atbilstošākā veidā. Tāpat radīti video stāsti, kuros adoptētie un adoptētāja dalās pieredzē, izceļot identitātes stāstu nozīmīgumu. Informatīvo materiālu iespējams skatīt Labklājības ministrijas mājaslapā, savukārt video stāsti pieejami Labklājības ministrijas sociālajos tīklos, tie tiks secīgi izvietoti kampaņas gaitā.

Bērnu aizsardzības centrā notika ārpusģimenes aprūpes atbalsta centriem un citiem interesentiem organizēts informatīvās kampaņas par adoptētā bērna identitāti “Saknes ir svarīgas!” atklāšanas pasākums, kurā tā dalībnieki tika iepazīstināti ar kampaņas mērķiem, norisi un materiāliem, lai sagatavotā informācija sasniegtu pēc iespējas lielāku adoptētāju loku.

Pasākumā ar ieteikumiem, kā stāstīt bērnam par viņa identitāti, dalījās "Latvijas kristīgās alianses bāreņiem" valdes priekšsēdētāja Vēsma Sandberga, pieredzes stāstus atklāja Biedrības "Terēze" valdes priekšsēdētāja Ārija Martukāne, bet par pieejamo atbalstu ģimenēm identitātes saglabāšanai stāstīja SAIF Kurzemes ģimeņu atbalsta centra "Liepāja" vadītāja Guna Krēgere-Medne. Tāpat pasākuma viesus uzrunāja Bērnu aizsardzības centra Metodiskās vadības un analītikas departamenta direktore Inga Eizengrauda, vienlaikus aicinot iepazīties ar jaunajām Bērnu aizsardzības centra telpām Rīgā,  Citadeles ielā 7. Visu oktobri kampaņas ietvaros plānotas dažādas aktivitātes, kā piemēram, jau šī gada 15. oktobrī Labklājības ministrijas Facebook vietnē tiks pārraidīta tiešsaistes diskusija, kurā dalībnieki un jomas eksperti dalīsies ar pieredzi un ieteikumiem, uzsverot emocionālos pārdzīvojumus un nelabvēlīgās sekas identitātes slēpšanai.