Svētdiena, 08.09.2024 04:56
Ilga
Svētdiena, 21. jūlijs, 2024 10:00

Kampaņā "Nevēlamie ieceļotāji" var uzzināt par piecām invazīvajām sugām

Leta
Kampaņā "Nevēlamie ieceļotāji" var uzzināt par piecām invazīvajām sugām
Foto: R.Kozlovsak, ozols.gov.lv
Svētdiena, 21. jūlijs, 2024 10:00

Kampaņā "Nevēlamie ieceļotāji" var uzzināt par piecām invazīvajām sugām

Leta

Kampaņā "Nevēlamie ieceļotāji" var uzzināt vairāk par piecām invazīvajām sugām, kas sastopamas Latvijā - Ķīnas cimdiņkrabi, Amerikas signālvēzi, rotanu, apaļo jūrasgrunduli un dzeloņvaigu vēzi, informēja Izglītības, kultūras un inovatīvo projektu asociācijā.

Latvijā sastopamas vairāk nekā 50 dažādas invazīvās sugas - gan augi un sēnes, gan dažādi dzīvnieki. Invazīva suga ir tāda svešzemju suga, kura, nonākot jaunā vidē, strauji paplašina savu izplatības areālu un savairojas, un raksturīgi agresīvās uzvedības dēļ rada konkurenci vietējām sugām - tās spēj vietējo sugu iznīcināt un izspiest no savas dabiskās ekosistēmas.

Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) LIFE IP LatViaNature Invazīvo sugu nodaļas vadītāja Santa Rutkovska skaidro, ka nereti uzmanība tiek pievērsta Sosnovska latvānim, Spānijas kailgliemezim un citiem bieži sastopamiem augiem vai dzīvniekiem, taču aizvien pieaug novērojumu skaits arī citām sugām.

Piemēram, apaļais jūrasgrundulis strauji izplatās, var pat teikt, ka tā kļuvusi par vienu no dominējošām zivju sugām Latvijas piekrastes ūdeņos. Zivij raksturīgs izteikti agresīvs dzīvesveids - tas negatīvi ietekmē vairākas vietējās sugas, jo samazina barības bāzi citām zivju sugām.

Vairāk par šīm un citām invazīvajām sugām var uzzināt vietnē "www.invazivs.lv".

Lai skaidrotu, kā šīs invazīvās sugas atpazīt, kur tās sastopamas un kā par tām ziņot, kopš jūnija vairākās Latvijas pilsētās izvietots informatīvs digitālais stends. Tajā pieejama ne tikai skaidrojoša informācija, bet arī izglītojoši izklaidējošs zināšanu tests.

Stends jau bijis Cēsu centrālajā bibliotēkā, Priekuļu pagasta bibliotēkā un Vecpiebalgas kultūras namā, savukārt līdz 29.jūlijam tas būs pieejams Trikātas un Strenču kultūras namā, kā arī Latvijas Universitātes Dabaszinātņu akadēmiskā centra telpās Rīgā.

Augustā un septembrī tas būs pieejams arī Salaspils novada bibliotēkā, Engures kultūras namā un citviet. Savukārt no jūlija vidus vairākās Latvijas pilsētās - Siguldā, Salacgrīvā, Jelgavā, Kuldīgā, Liepājā, Ogrē un citur - piestās arī informatīvā instalācija un skaidrojošs stends. Par abu objektu atrašanās vietu var uzzināt "Facebook" un "Instagram" lapā "Mana vide".

Latvijai ir saistoša 2014.gadā pieņemtā Eiropas Savienības (ES) invazīvo sugu regula, kurā noteikti katrai dalībvalstij ieteikumi un pienākumi invazīvo sugu izplatības mazināšanā. Cīņai ar invazīvajām sugām būtiski ir ziņojumi par jauniem sugas atrašanas gadījumiem Latvijas dabā. Tas palīdz ātrāk atklāt jaunas izplatīšanās teritorijas un ļauj plānot izplatības ierobežošanas pasākumus. Ziņot var vietnē "www.invazivs.lv" vai mobilajā lietotnē "Survey123".

Projektu finansiāli atbalsta Valsts Zivju fonds. Kampaņas "Nevēlamie ieceļotāji" informācija sagatavota ar DAP, Latvijas Hidroekoloģijas institūta, Latvijas Universitātes Bioloģijas institūta un Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta "BIOR" atbalstu.