Trešdiena, 05.02.2025 17:55
Agate, Selga, Silga, Sinilga
Otrdiena, 14. janvāris, 2025 17:02

Skābo kāpostu zupa – ne tikai vecmāmiņas recepte

Skābo kāpostu zupa – ne tikai vecmāmiņas recepte
Foto: Ogrenet.lv
Otrdiena, 14. janvāris, 2025 17:02

Skābo kāpostu zupa – ne tikai vecmāmiņas recepte

Skābie kāposti ir neatņemama mūsu virtuves sastāvdaļa, īpaši vēsajos gada mēnešos. Salīdzinoši lēti, viegli piejami, un, kā mediķi apgalvo, tie stiprina imunitāti. Neatkarīgi no tā, vai dodaties pēc klasiskās garšas vai meklējat ko jaunu un interesantu, šīs receptes noteikti noderēs.

Skābu kāpostu zupa ar gaļu

Sastāvdaļas: 300 g cūkgaļas vai liellopa (piem., ribas vai plecs), 500 g skābētu kāpostu, 3 kartupeļi, 1 burkāns, 1 sīpols, 2 ķiploka daiviņas, 1 ēdamkarote tomātu pastas, 2 ēdamkarotes eļļas, 1 lauru lapa, sāls un pipari pēc garšas

Pagatavošana.

·Gaļu sagriez gabaliņos un liec katlā ar ūdeni. Vāri, noņemot putas, līdz gaļa ir mīksta (aptuveni 40 minūtes).

·Pievieno skābētus kāpostus, lauru lapu un vāri vēl 20 minūtes.

·Kartupeļus sagriez gabaliņos, burkānus sarīvē, sīpolu un ķiplokus smalki sagriez.

·Eļļā apcep sīpolus, burkānus un ķiplokus. Pievieno tomātu pastu un cep vēl 2–3 minūtes.

·Pievieno dārzeņus zupai, vāri vēl 15 minūtes, līdz kartupeļi ir mīksti.

·Pagaršo ar sāli un pipariem, pasniedz ar skābo krējumu.

Veģetārā skābu kāpostu zupa

Sastāvdaļas: 500 g skābētu kāpostu, 1,5 l dārzeņu buljona, 2 kartupeļi, 1 burkāns, 1 sīpols, 1 selerijas kāts (pēc izvēles), 2 ēdamkarotes eļļas, 1 tējkarote ķimenes, 1 lauru lapa, 5-6 melnie pipari, sāls un pipari pēc garšas, svaigi zaļumi pasniegšanai

Pagatavošana.

·Dārzeņu buljonu uzvāri un pievieno skābētus kāpostus, ķimenes un lauru lapu.

·Kartupeļus nomizo, sagriez gabaliņos un pievieno zupai.

·Burkānu sarīvē, sīpolu un seleriju smalki sagriez. Apcep tos eļļā līdz zeltainam.

·Apceptos dārzeņus pievieno zupai un vāri uz vidējas uguns, līdz kartupeļi ir mīksti (aptuveni 25–30 minūtes).

·Pagaršo ar sāli un pipariem, pasniedz ar svaigiem zaļumiem.

Veģetārā skābu kāpostu zupa ar sēnēm

Sastāvdaļas: 300 g skābu kāpostu, 200 g svaigu vai žāvētu sēņu (piemēram,

baravikas vai šampinjoni), 2 kartupeļi (var arī grūbas), 1 burkāns, 1 sīpols,

1 ēdamkarote tomātu pastas, 2 lauru lapas, 5 melnie pipari, 2 ēdamkarotes eļļas

cepšanai, ūdens vai dārzeņu buljons (~2 litri).

Pagatavošana.

·Ja izmanto žāvētas sēnes, tās uz 20 minūtēm iemērc siltā ūdenī, tad noskalo un sagriež.

·Pannā sakarsē eļļu, apcep sasmalcinātas sēnes, sīpolu un burkānu.

·Katlā liek skābos kāpostus, pievieno lauru lapas, melnos piparus un uzvāra ar ūdeni vai dārzeņu buljonu. Vāra 15 minūtes.

·Pievieno sagrieztus kartupeļus (vai grūbas) un apceptos dārzeņus. Vāra, līdz kartupeļi ir mīksti (15–20 minūtes).

·Beigās pievieno tomātu pastu un sāli, piparus pēc garšas.

·Pasniedz ar skābo krējumu un/vai grauzdiņiem.