Skābu kāpostu zupa ar gaļu
Sastāvdaļas: 300 g cūkgaļas vai liellopa (piem., ribas vai plecs), 500 g skābētu kāpostu, 3 kartupeļi, 1 burkāns, 1 sīpols, 2 ķiploka daiviņas, 1 ēdamkarote tomātu pastas, 2 ēdamkarotes eļļas, 1 lauru lapa, sāls un pipari pēc garšas
Pagatavošana.
·Gaļu sagriez gabaliņos un liec katlā ar ūdeni. Vāri, noņemot putas, līdz gaļa ir mīksta (aptuveni 40 minūtes).
·Pievieno skābētus kāpostus, lauru lapu un vāri vēl 20 minūtes.
·Kartupeļus sagriez gabaliņos, burkānus sarīvē, sīpolu un ķiplokus smalki sagriez.
·Eļļā apcep sīpolus, burkānus un ķiplokus. Pievieno tomātu pastu un cep vēl 2–3 minūtes.
·Pievieno dārzeņus zupai, vāri vēl 15 minūtes, līdz kartupeļi ir mīksti.
·Pagaršo ar sāli un pipariem, pasniedz ar skābo krējumu.
Veģetārā skābu kāpostu zupa
Sastāvdaļas: 500 g skābētu kāpostu, 1,5 l dārzeņu buljona, 2 kartupeļi, 1 burkāns, 1 sīpols, 1 selerijas kāts (pēc izvēles), 2 ēdamkarotes eļļas, 1 tējkarote ķimenes, 1 lauru lapa, 5-6 melnie pipari, sāls un pipari pēc garšas, svaigi zaļumi pasniegšanai
Pagatavošana.
·Dārzeņu buljonu uzvāri un pievieno skābētus kāpostus, ķimenes un lauru lapu.
·Kartupeļus nomizo, sagriez gabaliņos un pievieno zupai.
·Burkānu sarīvē, sīpolu un seleriju smalki sagriez. Apcep tos eļļā līdz zeltainam.
·Apceptos dārzeņus pievieno zupai un vāri uz vidējas uguns, līdz kartupeļi ir mīksti (aptuveni 25–30 minūtes).
·Pagaršo ar sāli un pipariem, pasniedz ar svaigiem zaļumiem.
Veģetārā skābu kāpostu zupa ar sēnēm
Sastāvdaļas: 300 g skābu kāpostu, 200 g svaigu vai žāvētu sēņu (piemēram,
baravikas vai šampinjoni), 2 kartupeļi (var arī grūbas), 1 burkāns, 1 sīpols,
1 ēdamkarote tomātu pastas, 2 lauru lapas, 5 melnie pipari, 2 ēdamkarotes eļļas
cepšanai, ūdens vai dārzeņu buljons (~2 litri).
Pagatavošana.
·Ja izmanto žāvētas sēnes, tās uz 20 minūtēm iemērc siltā ūdenī, tad noskalo un sagriež.
·Pannā sakarsē eļļu, apcep sasmalcinātas sēnes, sīpolu un burkānu.
·Katlā liek skābos kāpostus, pievieno lauru lapas, melnos piparus un uzvāra ar ūdeni vai dārzeņu buljonu. Vāra 15 minūtes.
·Pievieno sagrieztus kartupeļus (vai grūbas) un apceptos dārzeņus. Vāra, līdz kartupeļi ir mīksti (15–20 minūtes).
·Beigās pievieno tomātu pastu un sāli, piparus pēc garšas.
·Pasniedz ar skābo krējumu un/vai grauzdiņiem.