Biedrības “Latvijas Mazpulki” bērnu un jauniešu izaudzētā raža – krāsainās bietes, iespējams iegādāties “Maxima” veikalos visā Latvijā. “Maxima” veikalos ir nogādātas vairāk nekā 6 tonnas krāsaino dārzeņu, un visi pārdošanā iegūtie līdzekļi nonāks pie jaunajiem uzņēmējiem. “Maxima Latvija” sadarbībā ar dārzeņu audzētāju “Ezerkauliņi” jau trīspadsmito gadu atbalsta “Latvijas Mazpulkus”, sniedzot praktisku ieskatu uzņēmējdarbības pamatos – kā produkts no sēklas nonāk līdz laukam un tirdzniecībai.
Krāsainie biešu čipsi
Sastāvdaļas:
3–4 Mazpulcēnu krāsainās bietes
Jūras sāls
Olīveļļa
Pagatavošana:
- Bietes nemizo, tikai nomazgā un sagriež ļoti plānās šķēlītēs.
- Cepamo pannu ar otiņu iesmērē ar pavisam nedaudz olīveļļas. Uz tās izkārto sagrieztās biešu šķēlītes.
- Visu liek līdz 200 ºC temperatūrai sakarsētā cepeškrāsnī un cep 15 minūtes.
- Izņem no krāsns un pārkaisa ar jūras sāli.
- Nenoņemot no cepamās pannas, atdzesē.
Marinētu biešu tartes
Sastāvdaļas:
1 iepakojums gatavās kārtainās mīklas
3 Mazpulcēnu krāsainās bietes
Sula un miziņa no 1 citrona
2 ēdamkarotes olīveļļas
1 tējkarote medus
½ tējkarotes čili piparu pulvera
200 g krēmsiers
100 g fetas siers
100 ml saldais krējums
50 g rukola dekoram
Pagatavošana:
- Kārtaino mīklu atlaidina un sagriež kvadrātveida porciju gabalos.
- Katram mīklas kvadrātiņam 1 cm attālumā no malām apgriež apkārt, neiegriežot mīklā līdz galam. Viduci sadursta ar dakšu. Liek līdz 200 ºC temperatūrai sakarsētā cepeškrāsnī un cep 10–15 minūtes, kamēr tie ir zeltaini brūni.
- Bietes nomizo un sagriež plānās šķēlītēs. Liek bļodiņā un aplej ar olīveļļu, citronu sulu un pievieno sarīvētu citrona miziņu. Pievieno medu, čili, sāli un samaisa. Atstāj uz 30 minūtēm iemarinēties.
- Pagatavo krēmu, saputojot kopā krēmsieru un fetas sieru. Pēc vēlmēm pievieno garšai sāli un piparus.
- Katrai tartei pa vidu kārto krēmu, virsū liek marinētās bietes un dekorē ar rukolu.
Marinētu biešu salāti
Sastāvdaļas:
100 g svaigas salātlapas
2–3 Mazpulcēnu krāsainās bietes
100 g pekanrieksti
150 g mīksts kazas siers
Sula un miziņa no 1 citrona
3 ēdamkarotes olīveļļas
1 tējkarote medus
sāls un pipari pēc garšas
Pagatavošana:
- Bietes nomizo un sagriež plānās šķēlītes. Iemarinē, aplejot ar citronu sulu, pievienojot citronu miziņas, olīveļļu, medu, sāli un piparus. Atstāj uz 30 minūtēm garšām savilkties.
- Apgrauzdē pekanriekstus uz karstas un sausas pannas.
- Šķīvī kārto salātlapas, biešu šķēles, kazas sieru un riekstus. Visu pārlej ar biešu marinādi un pasniedz.