Svētdiena, 08.09.2024 03:44
Ilga
Trešdiena, 24. jūlijs, 2024 17:33

Kabacīšu burvestības virtuvē: Krēmīga zupa ar tomātu piesitienu

OgreNet
 Kabacīšu burvestības virtuvē: Krēmīga zupa ar tomātu piesitienu
Foto: Publicitātes
Trešdiena, 24. jūlijs, 2024 17:33

Kabacīšu burvestības virtuvē: Krēmīga zupa ar tomātu piesitienu

OgreNet

Kabaču audzētājiem reti kad izdodas notrāpīt īsto stādu daudzumu, lai vasarā nebūtu īpaši jāpiepūlas piedomāt pie tā, kā un ko vēl no šiem dārzeņiem varētu pagatavot. Un kabači tiešām ir dārzeņi ar neticami daudzpusīgu pielietojumu, un no tā var pagatavot ne tikai zupu, bet arī pankūkas, laiviņas ar pildījumu, salātus un daudz ko citu. Zupa ir lielisks veids, kā izlietot vasaras ražu un baudīt kabaču svaigo garšu.

Kabaču tomātu zupa

Sastāvdaļas

  • Gatavi dārza tomāti
  • Kabači vai cukini
  • Buljona kubiņš vai īsts, pašu vārīts buljons
  • Sāls pēc garšas
  • Kausētais siers “Dzintars” (ja vēlas krēmīgāku un sātīgāku zupu)
  • Daži kartupeļi (ja vēlas tumīgāku zupu)

Buljonam (pašu vārītam)

  • Vistas gaļa ar kauliņiem, selerijas, pētersīļa saknes, mazs burkāns, mazs puravs, sīpols, ķiploks, garšvielas – sāls, pipari

Pasniegšanai

  • Sasmalcināti zaļumi – pētersīļi, baziliks vai citi pēc izvēles
  • Skābais krējums – pēc izvēles
  • Kāda lāse ķirbju eļļas, ja ir mājās – pēc izvēles
  • Kāda viegla kviešu maize, var ar sēklām vai graudiem

Pagatavošana

Novāra buljonu vai lieto buljona kubiciņu.

Kamēr vārās buljons, noplaucē tomātus (iegriež krusteniski pie zaļumpumpas, iemet verdošā ūdenī uz dažām minūtēm, atdzesē un mizu noloba). Par daudz tomātu nebūs. Kad nomizoti, sagriež gabaliņos, būs arī daudz šķidruma, tas viss der.

Kad buljons gatavs, gaļu izņem, buljonu nokāš un lej atpakaļ katlā. Buljons turpina virst, tajā metam kubiņos sagrieztu kabaci. Ja tie ir tādi nobriedušāki, tad sēklas  un mīkstumus izņem. Dažas minūtes pavāra, tad liek klāt daudzos tomātus.

Vāra, kamēr pavisam mīksti un savārījušies

Ja zupu gribas sātīgāku, pa vidu piemet dažus karpelīšus sīkos kubiņos, vāra, kamēr izšķīst, lai piešķir tumīgumu. Gaļu nemaz atpakaļ var nelikt, bet apēst tāpat.

Pievieno zaļumus – pētersīļus, bet var to, kas katram garšo. Var pielikt dzintarsieru un uzkarsēt līdz burbulim.

Avots: Garšīgā Latvija