Jāņogu ievārījums ar banāniem
Ievārījums ir maigāks kā parastā jāņogu želeja.
Sastāvdaļas
2 l jāņogu sula
1 kg banāni
0.5 kg cukura
Sagatavošana
Katlā jāņogu sulai pieber mizotas, sagrieztas banānu šķēlītes un cukuru.Visu vāru 35 minūtes.Tad karstu leju burciņās.
Jāņogu kečups būs garda piedeva pie dažādiem gaļas ēdieniem.
Sastāvdaļas
3 kg jāņogas
1 kg cukurs
1 glāze etiķis 5%
1 ĒK kanēlis
2 ĒK maltas krustnagliņas
1 TK malti melnie pipari
Sagatavošana
Jāņogas noskalo, liek katlā un pievieno visas garšvielas, samaisa. Uz lēnas uguns vāra ~ 20 minūtes, līdz masa sabiezē.
Karstu pilda tīrās burkās, vēlams neliela tilpuma (sinepju, mārrutku).
Pasniedz ar dažādiem gaļas ēdieniem.
Jāņogu ledus tēja
Sastāvdaļas
200 g jāņogu
4 piparmētras zariņi
60 g cukura
1,5 l ūdens
ledus pasniegšanai
Sagatavošana
Katlā ielej ūdeni, pievieno piparmētru zariņus, cukuru, jāņogas un uzvāra. Izslēdz uguni, uzliek vāku un ļauj 15 minūtes ievilkties. Tad izkāš caurdurī un vēsumā atdzesē. Kad pilnībā atdzisis, pasniedz ar ledus gabaliņiem.
Lai būtu bagātīgāka garšas buķete, karsējot var pievienot anīsa sēklas vai ķimenes.
Jāņogu cepums
Sastāvdaļas
100 grami sviesta
Trīs olas
320 grami cukura
1/2 tase piena
250 grami miltu
1/2 paciņa cepamā pulvera
750 grami jāņogu
Sagatavošana
Sviestu, atdalītus olu dzeltenumus un 120 gramus cukura maisa, kamēr sāk putot. Tad piejauc pienu, miltus un cepamo pulveri. Mīklu krietni izmīca un noklāj uz cepamās paplātes.
Olbaltumu ar 200 gramiem cukura sakuļ putās un pēc tam piejauc iepriekš no kātiņiem attīrītas jāņogas, visu pārklāj mīklai. Cep aptuveni 180 grādos, līdz apbrūnējušas maliņas. Ogas izdala daudz sulas, tādēļ cepumu drīkst noņemt tikai pilnīgi atdzisušu.
Jāņogu kompots ar apelsīnu
Sastāvdaļas
500 gjāņogas
0.5apelsīns
200 gcukurs
2.5 lūdens
Sagatavošana
Pirms kompota gatavošanas, sagatavo sterilizētu trīslitru burku un vāciņu (burkai jābūt siltai, lai tā nesasprāgtu).
Jāņogas notīra, kārtīgi noskalo un nosusina. Apelsīnu nomizo un sagriež nelielos gabaliņos. Jāņogas un apelsīna gabaliņus saber burkā – tai vajadzētu būt līdz trešdaļai pilnai.
Paralēli katliņā salej nepieciešamo ūdeni un uzkarsē. Ūdeni nedaudz atdzesē un tad pārlej jāņogām burkā, ļauj ievilkies aptuveni 15-20 minūtes.
Kad tas izdarīts, ūdeni no burkas ielej atpakaļ katliņā, pieber tam cukuru un uzkarsē otrreiz, tik ilgi, līdz cukurs izkusis.
Pēc tam cukura sīrupu atkal pārlej jāņogām burkā, burku aizvāko, ievīsta segā un ļauj lēnām atdzist. Nākamajā dienā kompotu novieto tumšā un vēsā vietā.